Cara Pasang Aplikasi dari Gedung Windows pada Windows 10

Microsoft Windows 10 mempunyai banyak aplikasi lalai yang boleh digunakan secara langsung. Beberapa aplikasi lalai ialah Builder 3D, Foto, Penggera & Jam, Kalendar, Kamera, Muzik Groove, Peta dan Filem & TV. Selain aplikasi lalai, anda juga boleh menambah aplikasi lain yang anda inginkan dalam Windows 10. Anda boleh mendapatkan aplikasi di Windows Store, kedai dalam talian Microsoft di mana anda boleh mencari, membeli dan memuat turun aplikasi, permainan, muzik dan juga filem & TV.


Tetapi tidak semua aplikasi perlu dibeli, Windows Store juga menyediakan banyak percuma. Anda boleh mencari dan memuat turun tanpa dikenakan bayaran. Gedung Windows awal diperkenalkan sehingga kini terus mengalami perubahan dalam antara muka (antara muka pengguna). Ini adalah komitmen Microsoft untuk terus membuat perbaikan untuk memudahkan pengguna Windows ketika berbelanja di kedai dalam talian. Dan sesungguhnya, dengan antara muka semasa, menggunakan Windows Store tidak sukar atau rumit.

Kerana ini adalah kedai dalam talian, komputer mesti disambungkan ke internet untuk dapat menggunakan Windows Store. Di samping itu, sambungan internet juga diperlukan untuk memasang aplikasi pada Windows 10 secara langsung dari Gedung Windows. Sebagai tambahan kepada sambungan internet, anda juga perlu menggunakan akaun Microsoft untuk mendapatkan aplikasi dari Gedung Windows. Akaun Microsoft boleh digunakan apabila anda log masuk ke sistem Windows 10 atau semasa memuat turun aplikasi dari Gedung Windows. Berikut ialah cara memasang aplikasi dari Gedung Windows pada Windows 10:

Terdapat beberapa cara untuk mencari aplikasi yang dikehendaki di Gedung Windows. Anda boleh mula mencari aplikasi melalui butang menu Gedung Tetingkap (1), melalui kotak carian (2) atau melalui butang apl teratas (Apl teratas) (3). Daripada ketiga-tiga cara ini, melalui kotak carian adalah yang paling mudah dan paling cepat jika anda sudah mengetahui nama aplikasi yang ingin anda pasang atau anda juga boleh menggunakan kata kunci dari aplikasi yang anda cari.

Kali ini kita cuba mulakan melalui butang menu Gedung Windows. Ini adalah titik permulaan yang baik jika ini adalah kali pertama anda mengakses Gedung Windows. Dari butang menu Gedung Windows ini, anda juga boleh melihat dan memerhati menu lain yang berkait rapat dengan Gedung Windows. Klik butang menu Gedung Windows (1) dan kemudian pilih Apps (2).

Dalam tetingkap APPS, anda akan menemui kategori Apl dan kategori apl Teratas. Klik butang Apl Teratas untuk memulakan mencari aplikasi yang dikehendaki.

Jika anda tatal ke bawah tetingkap APPS ke bawah, anda juga boleh mencari kategori aplikasi yang lebih terperinci mengikut jenis.

Di bahagian atas terdapat dua kotak kombo Carta dengan nilai Top percuma (1) dan Jenis dengan Aplikasi. Buat masa ini, kami cuba mencari aplikasi gatis (Top free) sahaja (2).

Anda boleh menatal tetingkap TOP PERCUMA ke bawah untuk mencari aplikasi percuma yang diingini dan apabila anda telah menemui aplikasi yang anda cari, klik aplikasi (dalam contoh ini Open PDF +).

Aplikasi yang anda pilih dipaparkan bersama dengan butang Dapatkan. Jika anda melancarkan tetingkap ke bawah, anda juga akan mencari butiran mengenai aplikasi ini. Klik butang Dapatkan untuk mendapatkan aplikasi ini.

Proses muat turun sedang dijalankan. Tunggu beberapa saat untuk selesai.

Apabila selesai, butang Dapatkan akan berubah ke butang Pelancaran. Ini bermakna aplikasi itu dipasang pada komputer Windows 10 anda dan sudah bersedia untuk dijalankan. Klik butang Pelancaran untuk menjalankan aplikasi dari Gedung Windows.

Anda juga boleh menjalankan aplikasi tersebut melalui Windows 10. Klik butang Start yang terletak di sudut kiri bawah (1) dan kemudian klik ikon aplikasi (2).

0 Response to "Cara Pasang Aplikasi dari Gedung Windows pada Windows 10"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel