10 Pemasangan Mandatori Perisian untuk PC Baru dan Komputer Riba

Pada masa ini, kebanyakan orang telah bertukar kepada teknologi mudah alih. Hampir semua yang digunakan hanya dilakukan pada komputer, kini hanya boleh dilakukan dengan bantuan telefon pintar. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang menggunakan PC atau komputer riba untuk menjalankan aktiviti harian mereka. Jika anda mempunyai komputer riba atau PC baru, kadang-kadang anda mungkin keliru tentang memasang apa-apa perisian. Nah, kali ini Jaka ingin membincangkan 10 Pemasangan Mandatori Perisian untuk PC Baru dan Komputer Riba.

Komputer riba atau PC yang baru dibeli biasanya masih kosong, tidak memasang sebarang perisian, kadang-kadang walaupun tanpa sistem operasi Windows. Baru, anda sebagai pengguna memasang perisian yang anda perlukan. Apakah beberapa perisian utama yang benar-benar diperlukan dan mestilah dalam setiap komputer? Berikutan kajian semula.

10 Pemasangan Mandatori Perisian untuk PC Baru dan Komputer Riba
1. Google Chrome

Perisian pertama yang perlu anda pasang untuk komputer riba atau komputer baru anda ialah penyemak imbas. Ya, Google Chrome adalah pilihan pelayar terbaik untuk sistem operasi Windows. Sesungguhnya, di Windows terdapat Internet Explorer atau Microsoft Edge yang merupakan penyemak imbas lalai. Walau bagaimanapun, ia kelihatan kurang menarik dan ciri-cirinya tidak lengkap. Dengan Google Chrome, anda boleh mengakses internet lebih mudah dan cepat.
2. Pengurus Muat turun Internet

Bagi anda yang sering memuat turun sebarang fail di internet, dari perisian, filem, lagu, dan sebagainya, adakah anda tahu IDM aka Internet Download Manager? Yep, dengan perisian yang sangat berguna ini, muat turun mana-mana file lebih cepat. Malah sehingga 10x lebih cepat dan lebih praktikal. Hebatnya, jika anda menghentikan proses muat turun di tengah jalan, kerana sambungan internet telah pecah, atau kuota habis, hanya tenang. Kerana anda masih boleh terus muat turun kemudian, walaupun pada komputer lain. IDM juga mempunyai pemalam untuk memuat turun video YouTube secara langsung dalam penyemak imbas anda.


3. WinRAR

Ini adalah salah satu perisian yang paling berguna untuk pengguna PC dan komputer riba. WinRAR adalah perisian yang boleh digunakan untuk memampatkan koleksi fail ke dalam fail ZIP atau RAR, serta berfungsi sebagai pengekstrak untuk membuka pelbagai fail dalam ZIP, RAR, 7z, JAR, ISO dan sebagainya. WinRAR adalah perisian dengan fungsi lengkap dan mesti hadir pada setiap komputer riba atau PC.


4. Pemain GOM

Salah satu aktiviti biasa yang dijalankan di PC atau komputer riba ialah menonton video. Kedua-dua dalam bentuk video muzik, video lucu, siri TV, atau filem. Untuk menonton filem dan video lain dengan lebih lancar, anda memerlukan alias perisian pemain video berkualiti. Pemain video terbaik yang boleh anda gunakan adalah Pemain GOM. Perisian ini dapat memainkan video dalam sebarang format fail. Pemain video ini juga mempunyai saiz fail kecil dan agak ringan apabila berjalan. Ciri-cirinya juga banyak dan lengkap. Malah Pemain GOM juga boleh digunakan untuk menyiarkan video dari internet, anda tahu!

5. LibreOffice

Membuat dan memproses dokumen adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dilakukan pada PC atau komputer riba. Satu perisian pemprosesan dokumen percuma yang dicadangkan Jaka adalah LibreOffice. Ciri-cirinya tidak jauh berbeza dengan Microsoft Office, tetapi dengan saiz fail yang lebih kecil dan lebih ringan.

6. CCleaner

Untuk prestasi dan prestasi untuk terus berjalan dengan baik, anda juga perlu rajin menjaga PC dan komputer riba anda. Terutama untuk membersihkan fail sampah seperti cache, fail sementara, dan sebagainya. Jadi itu menjadikan prestasi komputer anda lebih ringan dan lebih cepat. Perisian terbaik untuk melakukan tugas ini ialah CCleaner. Dengan memasang dan menjalankan CCleaner, PC atau komputer riba anda akan berasa lebih ringan dan lebih cepat apabila digunakan.


7. Foxit Reader

Salah satu format fail dokumen yang paling banyak digunakan ialah PDF. Kerana, saiz menjadi lebih kecil, dengan itu mempercepat proses penghantaran melalui e-mel. Sekarang, untuk membuka fail format PDF, anda memerlukan perisian khas. Pilihan perisian terbaik untuk membuka fail PDF ialah Foxit Reader. Kerana, perisian ini mempunyai saiz fail yang lebih kecil dan lebih ringan untuk dijalankan. Ciri ini juga tidak kalah dengan Adobe Reader.

8. Adobe Photoshop

Untuk memproses dan mengedit imej dan gambar, nampaknya tiada perisian lain yang boleh dipercayai selain Adobe Photoshop. Adakah anda sudah mengetahui ciri-ciri dan keupayaan untuk mengedit foto untuk menjadi lebih cantik? Atau untuk membuat reka bentuk mudah yang boleh digunakan dalam pelbagai tujuan. Photoshop adalah perisian yang mesti dipasang pada komputer riba dan PC anda.


9. Google Drive

Hari ini, media penyimpanan dalam bentuk Awan semakin popular untuk digunakan. Dengan Awan, anda boleh menyimpan pelbagai fail seperti dokumen, foto, atau video tanpa perlu takut kehilangan fail tersebut apabila HardDisk anda rosak. Kerana fail disimpan di pelayan, dan anda boleh mengaksesnya bila-bila masa dan di mana sahaja selagi terdapat akses internet. Salah satu perkhidmatan Awan terbaik ialah Google Drive. Kapasiti yang besar, dan tentunya percuma untuk hidup. Anda juga hanya perlu menggunakan akaun Google peribadi anda untuk mengaksesnya.


10. Kilang Format

Dengan perisian Format Kilang, anda boleh menukar format pelbagai fail seperti imej, video dan audio. Prosesnya cepat dan mudah. Anda juga boleh melaraskan kualiti fail output yang anda ubah formatnya.


Itulah 10 Mesti Memasang Perisian untuk PC dan Laptop Baru anda. Sekiranya anda mempunyai maklumat lain mengenai perisian lain yang juga perlu dipasang, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

1 Response to "10 Pemasangan Mandatori Perisian untuk PC Baru dan Komputer Riba"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel